Πρόκειται για μία κοινή παραδοχή ότι οι συνεργατικοί χώροι εργασίας αλλάζουν και οδεύουμε σε μία νέα εποχή. Παρά την όποια διακοπή της κινητικότητας μεταξύ των κρατών λόγω του Covid19 φαίνεται να γίνεται όλο και πιο βαθιά η ανάγκη προσαρμογής σε μία νέα εργασιακή κανονικότητα.
Η φύση της εργασίας όπως την γνωρίζουμε αλλάζει. Οι συνεργατικοί χώροι «αυξάνονται και πληθύνονται» καθώς υπάρχουν πλέον εταιρίες με κύρος και χρόνια στην αγορά που τους οργανώνουν κατάλληλα ώστε να ικανοποιηθούν οι νέες ανάγκες.
Πέρα από το σχεδόν μισό εκατ. Ελλήνων που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης (κι εξακολουθούν να εργάζονται εκτός συνόρων) υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων που εργάζονται εξ αποστάσεως για να δημιουργήσουν ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Προφανώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας ώθησαν αυτά τα ποσοστά σε επίπεδα ρεκόρ.
Αυτή τη μεταβολή έχει σαφώς υποστηρίξει και το ψηφιακό περιβάλλον το οποίο προσφέρει απλόχερα όλα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στη remote εργασία. Η ευέλικτη απασχόληση παίρνει τη σκυτάλη και ήρθε για να μείνει. Έτσι η βιομηχανία η οποία σχετίζεται με τους ευέλικτους χώρους εργασίας έρχεται να δώσει λύσεις και να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της αγοράς.
Στον παγκόσμιο χάρτη υπάρχει μία μεγαλύτερη τάση και σαφώς πιο αναπτυσσόμενη σε σχέση με το ότι συμβαίνει στη χώρα μας. Οι συνεργατικοί χώροι «ανεβαίνουν» με την αγορά να μετρά περίπου 12 εκατ. τ.μ. (125 εκατ. τετραγωνικά πόδια), με περισσότερα από 5 εκατ. τ.μ. (50 εκατ. τετραγωνικά πόδια) να βρίσκονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των CoreNet και Cushman & Wakefield.
Διαβάστε επίσης: Γιατί μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν να μετακινηθούν σε συνεργατικούς χώρους;
Πιο πρόσφατα η Regus με μία έρευνα της μας αναφέρει ότι τέτοιοι μεμονωμένοι χώροι εργασίας μπορούν να συντηρήσουν 218 θέσεις. Κάθε μεμονωμένο κέντρο εργασίας, μπορεί επίσης να δημιουργήσει κατά μέσο όρο 121 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, καθώς διεγείρεται η κινητικότητα στη γύρω περιοχή. Όταν δημιουργούνται εταιρείες σε προαστιακές τοποθεσίες, φέρουν μαζί τους τοπικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και εργαζόμενους που ξοδεύουν χρήματα στην περιοχή, δημιουργώντας τη λεγόμενη «οικονομία σάντουιτς».
Τέλος, παραδοσιακές εταιρείες ακινήτων, επενδυτικές εταιρείες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών έχουν μπει για τα καλά στη βιομηχανία των coworking spaces παρέχοντας ευέλικτες λύσεις χώρων εργασίας στους πελάτες τους, που είναι ένα μείγμα διεθνών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Μήπως κάτι αλλάζει…