Σε ανοδική πορεία η βραχυχρόνια μίσθωση γραφείων – Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

συνεργαικοί χώροι

Το ποσοστό ζήτησης για την ενοικίαση ευέλικτων επαγγελματικών χώρων, παρουσιάζουν ιδιαίτερα σημαντική άνθηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται πως το ποσοστό της ζήτησης ευέλικτων χώρων εργασίας θα ξεπεράσει το 30%. Η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη, καθώς φαίνεται να παρασύρεται από το ρεύμα. Περισσότερα από 40 επιχειρηματικά κέντρα παροχής πλήρως εξοπλισμένων και ειδικά διαμορφωμένων επαγγελματικά χώρων να λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καθώς αυξάνεται η ανάγκη για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, η ανάγκη για ευέλικτους χώρους εργασίας μεγαλώνει.

Το κόστος ενοικίασης ενός τέτοιου χώρου διαμορφώνεται ανάλογα με τις παροχές που προσφέρονται, τις απαιτήσεις που πρέπει να καλυφθούν, τον χρόνο της μίσθωσης και τον αριθμό των ατόμων που το κάνουν χρήση. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνονται στα 65-400 Ευρώ ανά άτομο/μήνα. Υπάρχει αναλογική μείωση του κόστους, που σχετίζεται με τον αριθμό των μηνών ενοικίασης και των αριθμό των ατόμων που το κάνουν χρήση. Έτσι οι νέες τιμές μπορεί να διαμορφωθούν στα 6 έως 12 Ευρώ ανά άτομο/μήνα για τη χρήση των χώρων για περίοδο 24 μηνών.

Η ανάγκη για βραχυχρόνια μίσθωση ειδικά διαμορφωμένων επαγγελματικά χώρων, που ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες απαίτησης της αγοράς είναι επιτακτική. Τα προσεχή χρόνια αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο κόσμο του Real Estate, ειδικά σε ότι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους βραχυχρόνιας χρήσης. Η ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων χώρων είναι μεγάλη. Αναμένεται, η δημιουργία ακόμη και κτιρίων για την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης. Αυτό το σενάριο δεν απέχει από την Ελληνική πραγματικότητα. Μεγάλες εταιρίες με δράση σε όλη τη Ευρώπη, έχουν ήδη κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση τους στην Αθήνα.

Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στο χώρο της μίσθωσης βραχυπρόθεσμων επαγγελματικών χώρων είναι ο όμιλος IWG. Η IWG με εταιρίες ορόσημα όπως οι Regus, Spaces, ήδη επεκτείνεται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα λειτουργούν ήδη 5 επιχειρηματικά κέντρα του ομίλου (3 χώροι από την Regus και 2 από την Spaces). Η IWG ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ο Βόλος. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ακόμη αξιόλογες Ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βραχυχρόνια μίσθωσης γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κάποιες από αυτές είναι η Stone Soup, Office Club, Ecnisi, Tzaferi 16, Athens Place, The Foundation, Impact Hub Athens, Orange Groove και The Cube.

 

Join The Discussion

Compare listings

Compare