Αύξηση ζήτησης και προσφοράς ευέλικτων γραφείων – Λόγοι και Τάσεις

ευέλικτοι χώροι εργασίας

Η νέα πραγματικότητα και οι συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις του σύγχρονου εργασιακού και οικονομικού-κοινωνικού γίγνεσθαι απαιτούν διαύγεια και ευελιξία. Το επιχειρείν ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας μίας οικονομίας επιτάσσει τους δικούς του κανόνες στην Ελλάδα του 2020. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις γραφείων συνοδευόμενες από εξατομικευμένες υπηρεσίες που τις πλαισιώνουν, παίρνουν τα ηνία. Δεν θα έπρεπε όμως να μας κάνει έκπληξη, καθώς η ευελιξία και το ελεγχόμενο κόστος μειώνουν αισθητά το επιχειρηματικό ρίσκο.

Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά σύμφωνα με αναλυτές, φανερώνουν έντονα την αύξηση ζήτησης και προσφοράς ευέλικτων γραφείων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα της Savills, η Statica υπολογίζει τα ποσοστά των ευέλικτων γραφείων σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων γραφείων σε 11 μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Στο Amsterdam, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Barchelona, οι ευέλικτοι χώροι γραφείων φαίνεται να έχουν κατακτήσει σχεδόν τα 1/10 των διαθέσιμων γραφείων. Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά σε Λονδίνου και Βρυξέλλες. Η Στοκχόλμη να φιγουράρει στη κορυφή της κατάταξης καθώς η αναλογία ευέλικτων γραφείων έναντι των παραδοσιακών είναι 1 προς 3.

Infographic: Coworking Space Increasingly Important In Europe | Statista You will find more infographics at Statista

Τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα επιλέγονται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές, νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Οι ευέλικτοι επαγγελματικοί χώροι βραχυχρόνιας μίσθωσης επιλέγονται επίσης και από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίας που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους. Αξίζει να αναφερθεί πως σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες και να προκύψουν ευκαιρίες καθώς ενισχύεται η δικτύωση και η αλληλεπίδραση μεταξύ εταιριών διαφορετικών κλάδων και μεγέθους.

Join The Discussion

Compare listings

Compare