Ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα: Λέξη κλειδί ευελιξία

Ενοικίαση γραφείων και ευελιξία

Ο ρόλος των χώρων εργασίας αλλάζει. Πλέον, ειδικά μετά το lockdown εξαιτίας του Covid-19 οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν. Προσαρμοστικότητα και ευελιξία θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει την νέα κανονικότητα στη βιομηχανία ενοικίασης γραφείων.

Αυτή τη περίοδο είδαμε τη remote εργασία από το σπίτι να κερδίζει έδαφος. Ενώ για πολλούς, υπήρξαν πολλά οφέλη από την εργασία από το σπίτι, ένα από τα κύρια πράγματα που οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ήταν ότι χάνετε η κοινωνικότητα που συνοδεύει την εργασία σε ένα γραφείο. Τα ζητήματα μοναξιάς και ψυχικής υγείας που προέκυψαν προκάλεσαν ανησυχία κατά τη διάρκεια του lockdown. Αυτό ήταν μία συνέπεια από την έλλειψη αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων που έχουν μάθει να εργάζονται μέσα σε χώρους εργασίας.

Το μέλλον της εργασίας φαίνεται να είναι remote, αυτό όμως που μας προβληματίζει είναι κατά πόσον αυτή θα είναι και παραγωγική όταν συμβαίνει από το σπίτι. Αναμένουμε σίγουρα αυτή τη μεταβολή που θα φέρει την εργασία από το σπίτι, ειδικά όταν πρέπει να επικεντρωθούμε σε ήσυχα, ατομικά καθήκοντα – αλλά αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί από την επιθυμία να συνεργαστεί και να κοινωνικοποιηθεί ο κάθε εργαζόμενος με συναδέλφους και πελάτες σε έναν κατάλληλο χώρο.  Είναι βέβαια αποδεδειγμένο ότι ένας άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο στο οποίο βέβαια θα νιώθει ότι ανήκει και σε μία ομάδα. Αυτές οι σκέψεις θα επηρεάσουν την αγορά και ειδικά αυτή που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία ενοικίασης γραφείων.

Οι χώροι εργασίας που μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη είναι φυσικά οι ευέλικτοι χώροι εργασίας – γνωστοί παγκοσμίως και ως co – working spaces. Η «ευέλικτη βιομηχανία» είναι χτισμένη γύρω από αυτές τις ανάγκες που περιγράφονται σε αυτό το blog post. Πλέον ακόμη και ένας ιδιώτης, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά ακόμη κι ένας εργαζόμενος που δουλεύει remote έχει αυτή την στιγμή τη δυνατότητα να βρει έναν χώρο που θα του παρέχει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να δουλέψει άνετα στο κατάλληλο περιβάλλον. Ήδη εταιρίες που απασχολούν εργαζομένους σε περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονται εκεί που είναι η βάση τους, παρέχουν σε αυτούς χώρους στους οποίους μπορούν να δουλέψουν remote. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα η ενοικίαση γραφείων αλλάζει και ακολουθεί πιο σύγχρονη λογική.

Μήπως ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις να σκεφτούν διαφορετικά και να προχωρήσουν σε ευέλικτες συμβάσεις με ευέλικτους χώρους εργασίας;

Join The Discussion

Compare listings

Compare