10 απλοί τρόποι για να ενισχύσετε την παραγωγικότητα σας στην δουλειά

ευέλικτοι χώροι εργασίας

Το να βρίσκεσαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, έχοντας ανοίξει δεκάδες καρτέλες ή αρχεία, μαρτυρά ότι πιθανότατα είσαι πολύ απασχολημένος και εργάζεσαι πυρετωδώς. Ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχουν φορές που το μυαλό απλά αρνείται να συνεργαστεί.

Ακόμα κι αν πιάσουμε τα μαθητικά ή φοιτητικά μας χρόνια, σίγουρα θα θυμηθούμε περιπτώσεις που τα μάτια ήταν καρφωμένα για ώρα σε έναν συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο ή σε κάποια σημαντική παράγραφο, ωστόσο ο εγκέφαλος αδυνατούσε να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που του έφερνε ο αμφιβληστροειδής. Ναι, είναι σύνηθες να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε τέλμα και ότι απλά «δεν βγαίνει σήμερα». Λύσεις, ωστόσο, υπάρχουν. Και μερικές φορές είναι τόσο απλές που μπορούν να μας φέρουν προ εκπλήξεως…

Χώρος

Ένα γραφείο, μία καρέκλα, ένα λάπτοπ ή desktop και μία λάμπα. Σωστά; Όχι! Μπορεί τα προαναφερθέντα να είναι τα απολύτως απαραίτητα για να βγει η δουλειά, όμως το ψυχρό, επαγγελματικό μοτίβο μπορεί να κουράσει το μυαλό. Φαντάζει προφανές, αλλά δεν είναι. Μία φωτογραφία με την οικογένεια ή τους φίλους, ακόμα και με το κατοικίδιο. Ένα διακοσμητικό φυτό, ένα μπιμπελό. Όλα αυτά μπορούν για να μετατρέψουν τον προσωπικό χώρο εργασίας σε ένα πολύ πιο ζεστό και οικείο περιβάλλον.

Καθαριότητα

Στο ίδιο πλαίσιο με την ενότητα το χώρου. Ένα γραφείο γεμάτο με παλιές, αχρειάστες σημειώσεις, τσαλακωμένα χαρτιά και γενικά σκουπίδια που πείσαμε τον εαυτό μας ότι «δεν προλάβαμε να πετάξουμε» μπορεί να βάλει φρένο στη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας. Ο καθαρισμός του προϋποθέτει μόλις λίγα λεπτά από τον χρόνο μας και σίγουρα θα παίξει τον ρόλο του. Μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων, πιο καθαρό περιβάλλον, καλύτερη αισθητική.

Διατροφή

Ναι, κάπου εδώ δυσκολεύει το πράγμα. Οι γρήγοροι ρυθμοί και ο περιορισμένος χρόνος μας αναγκάζουν να τρώμε πολλές φορές παράλληλα με την εργασία μας, ή έστω να ξεκλέβουμε δύο λεπτά για να σβήσουμε την πείνα μας με ένα γρήγορο σνακ, το οποίο είθισται να έχει αγοραστεί από κάποια καντίνα ή κάποιον αυτόματο πωλητή. Πείτε όχι και προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, έστω μία μπάρα δημητριακών και ξηρών καρπών. Το μυαλό θα λειτουργήσει καλύτερα…

Διάλειμμα

Όλοι μας έχουμε ζήσει στιγμές που, προκειμένου να προλάβουμε διορίες και να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ολοκλήρωσης ενός σημαντικού πρότζεκτ, έχουμε δουλέψει πολλές ώρες σερί, δίχως διάλειμμα. «Μα δεν γίνεται να σταματήσω», σκεφτόμαστε. Όμως είναι αναγκαίο. Ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, μία τηλεφωνική κλήση σε κάποιον  άνθρωπο που ξέρουμε ότι η συνομιλία μαζί του θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε, μία ανάλαφρη κουβεντούλα με κάποιον συνάδελφο. Αρκεί να φύγει το βλέμμα από την οθόνη.

Περπάτημα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 7 με 15 ώρες την ημέρα καθιστός. Όταν η εργασία μας επιβάλλει πολλές ώρες σε μία καρέκλα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα νούμερα αυτά γίνονται αληθινά. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έχει δείξει πως το περπάτημα βοηθά να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Πιονέροι των social media όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Τζαν Ντόρσεϊ συνηθίζουν να κάνουν συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα περπατώντας. Χρειάζονται κι άλλα;

Ύπνος

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι ο ύπνος. Η ανάγκη να μείνουμε εντός προγράμματος και να συμβαδίσουμε με τον, στερεοτυπικό σε έναν βαθμό, συνδυασμό εργασίας και κοινωνικής ζωής, μας οδηγεί στο να κοιμόμαστε λιγότερες ώρες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Για να μην μας χτυπήσει η υπερκόπωση την πόρτα, προσπαθούμε να δίνουμε στο σώμα και το μυαλό τις ώρες που χρειάζονται για να κάνουν… reset και να επαναφορτιστούν.

Μουσική

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν όλοι την ευχέρεια να ακούσουν μουσική στο εργασιακό τους περιβάλλον. Όσοι όμως μπορούν, καλό θα ήταν να κουβαλούν μαζί τους ακουστικά! Μερικά τραγούδια του αγαπημένου μας καλλιτέχνη μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεση και να ξεκλειδώσουν το μυαλό…

Συμπεριφορά

Εάν υπήρχε ένα διακόπτης μέσω του οποίου θα μπορούσαμε να καθορίσουμε το αν θα νιώθουμε ανεβασμένοι ή πεσμένοι, σίγουρα θα είχαμε λιγότερα προβλήματα και πιθανότατα δεν θα υπήρχε λόγος να γραφτούν αυτές εδώ οι γραμμές. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν υφίσταται, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη διάθεσή μας. Χαμόγελο, καλοπροαίρετες κουβέντες, μεγαλύτερη υπομονή. Δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά άπαξ και καταφέρουμε να βελτιώσουμε την συμπεριφορά μας, θα βελτιώσουμε και την ποιότητα του έργου που παράγουμε.

Συνεργασία

Ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση για μία νέα ιδέα, απόκτηση γνώσεων. Η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους στο εργασιακό μας περιβάλλον μπορεί μερικές φορές να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς μία ενδιαφέρουσα πρόταση από κάποιον που βρίσκεται εκτός του πλαισίου στο οποίο κινούμαστε ενδέχεται να μας ανοίξει νέους ορίζοντες.

Κίνητρο

Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν φορές που αδυνατούμε να βρούμε κίνητρο να ψάξουμε το κάτι παραπάνω, είτε στο εργασιακό κομμάτι, είτε γενικά. Το να βρίσκεις κίνητρο δεν είναι πάντοτε εύκολο, όμως αν το πετύχουμε, μπορεί να μας ξεμπλοκάρει. Μία προσωπική επιβράβευση, από εμάς για εμάς, όταν φέρουμε εις πέρας μία επαγγελματική… αποστολή, ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά. Μην διστάσετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας, παρακινώντας τον να δουλέψει πιο σκληρά.

Join The Discussion

Compare listings

Compare