Γιατί μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν να μετακινηθούν σε συνεργατικούς χώρους;

ενοικίαση γραφείων

Ευέλικτοι χώροι εργασίας άρχισαν να δημιουργούνται σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι ανεξαρτήτου επαγγελματικής καριέρας φαίνεται να δείχνουν την προτίμηση τους σε συνεργατικούς χώρους έναντι των παραδοσιακών. Σημαντικά οφέλη που προσφέρουν είναι η ευελιξία στην εργασία, οι ανέσεις, το non-office περιβάλλον, το γρήγορο internet, εκτυπωτές και το σημαντικότερο, ότι μέσα σε αυτούς τους χώρους προωθείται η συνεργασία και η δημιουργικότητα. Οι μέσος άνθρωπος όταν ακούει για ευέλικτους χώρους εργασίας, το μυαλό του πηγαίνει σε ελεύθερους επαγγελματίες, startups και μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας έχουν κεντρίσει και το ενδιαφέρον τον μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι λόγοι που οι μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν τους συνεργατικούς χώρους

Η νέα τάση που παρατηρείται στο χώρο του Real Estate και πιο συγκεκριμένα στην ενοικίαση ευέλικτων επαγγελματικών χώρων, είναι η στροφή των μεγάλων επιχειρήσεων από παραδοσιακούς σε ευέλικτους χώρους εργασίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να εκμεταλλεύονται θετικά τα προνόμια που προσφέρουν οι συνεργατικοί χώροι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που εταιρίες όπως η IBM, η Microsoft και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί χρησιμοποίησαν συνεργατικούς χώρους για τους εργαζόμενους τους, πλησιάζοντας και να αλληλεπιδρώντας έτσι ευκολότερα με καινοτόμες νεοφυής επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά να αναφερθεί πως εταιρίες όπως η WeWork, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες που ασχολείται με συνεργατικούς χώρους, παρατηρείσαι αύξηση των εταιρειών με αριθμό υπαλλήλων >1000 στο πελατολόγιο της. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι αυτός ο αριθμός φαίνεται να διπλασιάστηκε μέσα στο 2018, ακολουθώντας ανοδική πορεία μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως περίπου το 25% των ετήσιων εσόδων της WeWork, προήλθε από μεγάλες επιχειρήσεις, εκ των οποίων ανάμεσα είναι το Facebook, η Microsoft, η Starbucks και η Bank of America.

Αυτές οι μεγάλες εταιρείες έχουν καλούς λόγους για να κάνουν τη μετακίνηση σε χώρους συνεργασίας.

Εύκολη πρόσβαση σε αυτούς που καινοτομούν

eueliktoi xwroi kainotomies
eueliktoi xwroi kainotomies

Στους συνεργατικούς χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι λόγο της χαλαρής ατμόσφαιρας και της ευελιξίας που υπάρχει, αναπτύσσουν μεγαλύτερη άνεση και διαδραστικότητα μεταξύ τους. Οι υπάλληλοι των μεγάλων επιχειρήσεων μπορούν να επικοινωνήσουν με εργαζόμενους άλλων εταιριών οι οποίοι δοκιμάζουν και δοκιμάζονται σε νέα ή καινοτόμα projects. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν, να μοιραστούν το πάθος για δημιουργία και να δουν μέσα από το πρίσμα ανθρώπων που καινοτομούν.

Βελτιωμένη παραγωγικότητα

Οι εργαζόμενοι όταν νιώθουν ευχάριστα και άνετα στο χώρο εργασίας τους φαίνεται να είναι πιο παραγωγικοί. Όταν μάλιστα τους προσφέρονται και όλα τα εφόδια για να είναι τόσο αποδοτικοί όσο και ευχαριστημένοι με την εργασίας τους τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα. Η διαφορά όμως στους ευέλικτους χώρους εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι καθώς οι υπάλληλοι της εταιρείας δουλεύουν τόσο στενά με startups και ανθρώπους που καινοτομούν, πλησιάζουν ευκολότερα σε νέα ταλέντα και φρέσκιες ιδέες για εμπνευστούν και να γίνουν αποδοτικότεροι. Οι εργαζόμενοι εμπνέονται περισσότερο όταν βλέπουν άλλους γύρο τους να δουλεύουν σκληρά, να παράγουν ιδέες και να κυνηγούν το όνειρο τους.

Σχέση Κόστους – Αποτελεσματικότητας

Ένας ακόμη λόγος που μεγάλες εταιρείες επιλέγουν συνεργατικούς χώρους είναι η σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων μίας επιχείρισης ή ενός τμήματος αυτής η χρήση ευέλικτων χώρων είναι πιο οικονομική. Καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν την αγορά υποδομών για το γραφείο, όπως έπιπλα, εκτυπωτές και πάγια έξοδα όπως το ρεύμα και το internet και εκμεταλλευόμενοι επιπλέον παροχές όπως καφές και σνακ σε ένα μόνο μηνιαίο κόστος παρατηρούν εξοικονόμηση.

Ευελιξία και ευκολία για τους εργαζόμενους

Όταν μεγάλες εταιρίες συνεργάζονται με παρόχους συνεργατικών χώρων δίνουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να επιλέξουν το χώρο εργασίας τους. Δεν είναι λίγες οι μεγάλες εταιρίες που δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να διαλέξουν ανάμεσα από ένα κανονικό και ένα ευέλικτο επαγγελματικό γραφείο. Έτσι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν το χώρο που τους εξυπηρετεί ανάλογα με τις δραστηριότητες τους, τις υποχρεώσεις τους ή ακόμη και την απόσταση από το σπίτι τους. Οι εργαζόμενοι τείνουν να εκτιμούν τις συντομότερες μετακινήσεις που προέρχεται από τη χρήση των συνεργατικών χώρων.

Source: https://www.coworkingresources.org/blog/why-big-corporations-choose-coworking-spaces

Join The Discussion

Compare listings

Compare