Ποια είναι η διαφορά ενός ευέλικτου χώρου εργασίας και ενός παραδοσιακού γραφείου;

Coworking Spaces Athina

O εργασιακός χώρος είναι αποδεδειγμένα για κάθε εταιρία μία από τις πιο σημαντικές δαπάνες. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η εργασιακή καθημερινότητα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή χώρου εργασίας, είτε πρόκειται για εταιρία είτε για freelancers.

Και κάπου εδώ δημιουργείται το εξής ερώτημα: Θα πρέπει να νοικιάσετε ένα παραδοσιακό γραφείο ή να επιλέξετε το ευέλικτο ομόλογό του; Αλλά τι σημαίνουν πραγματικά αυτοί οι δύο όροι; Και ποια επιλογή είναι η πιο κατάλληλη για την επιχείρησή σας; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα απαντήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση μας.

Τι είναι οι ευέλικτοι χώροι εργασίας;

Πρώτον, με τον όρο ευέλικτο χώρο εργασίας εννοούμε απλά μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά γραφεία που γνωρίζουμε έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για χώρους όπου άτομα και επιχειρήσεις μπορούν να εργαστούν. Ωστόσο, η βασική διαφορά και ο λόγος που αυτοί ονομάζονται ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι επειδή προσφέρουν ευέλικτες, βραχυπρόθεσμες μισθώσεις από μήνα σε μήνα.

Είναι ίσως μια από τις πιο ιδανικές λύσεις για άτομα που εργάζονται με μικρές ομάδες και ο κύριος όγκος εργασίας τους συμβαίνει στο σπίτι τους. Όταν όμως έρθει η ώρα αυτές οι ομάδες να βρεθούν ώστε να λειτουργήσουν από κοινού, αναγκάζονται να βρεθούν σε κάποιο ουδέτερο χώρο όπως πχ κάποιο καφέ. Τέτοιου είδους όμως επιλογές λειτουργούν αποδιοργανωτικά για τους ίδιους, ειδικά όταν βρίσκονται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας έχουν μειωμένα γενικά έξοδα, καθώς όλα τα έξοδα – νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, κλιματισμός – περιλαμβάνονται σε σταθερό μηνιαίο ενοίκιο με την επιλογή προσθήκης πρόσθετων στοιχείων, τα οποία θα διαφέρουν από φορέα εκμετάλλευσης σε φορέα εκμετάλλευσης.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ευέλικτων χώρων εργασίας για να ταιριάζουν με τις διαφορετικές ανάγκες, τους οποίους καταγράφουμε σε άλλο blog post της σελίδας μας.

Ευέλικτοι χώροι εργασίας VS Παραδοσιακοί

 

enoikiasi grafeion Athina
This is how we work. Flace.gr

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο απλά: ένα παραδοσιακό γραφείο απαιτεί τουλάχιστον 2ετή σύμβαση με τις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι «κλειδωμένες» στο συμβόλαιο τους έως και για 5 χρόνια, αντίθετα ένας ευέλικτος χώρος εργασίας απαιτεί ελάχιστη μίσθωση 3-6 μηνών με τις περισσότερες εταιρείες να παρατείνουν ευέλικτα τη μίσθωση μέχρι και 2 χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες τους. Χωρίς να προσθέσουμε κάποιο άλλο στοιχείο κατανοούμε ότι οι ευέλικτοι χώροι εργασίας μπορούν να ταιριάξουν και να προσαρμοστούν πιο εύκολα στα θέλω των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Σκεφτείτε το εξής, εάν μια επιχείρηση χρειάζεται περισσότερο χώρο ώστε προχωρήσει σε νέες προσλήψεις ή χρειάζεται να μειώσει τον αριθμό των θέσεων που διαθέτει, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις μεταβαλλόμενες ανάγκες, ενώ ένα παραδοσιακό γραφείο θα περιορίσει σημαντικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι σε ένα παραδοσιακού τύπου γραφείο θα μπορούσε να είχε οδηγηθεί σε νέα έξτρα κόστη τα οποία θα αφορούν αχρησιμοποίητο χώρο ή έναν υπερπλήρη εργασιακό χώρο.

Παρά τις αρκετές διαφορές τους, τόσο οι ευέλικτοι χώροι εργασίας όσο και οι παραδοσιακές μισθώσεις γραφείων απαιτούν προκαταβολή προτού προχωρήσετε στην ενοικίαση, αλλά το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο για ένα ευέλικτο χώρο εργασίας, που συνήθως καλύπτει μόνο τον πρώτο μήνα μίσθωσης. Αντίθετα με ένα παραδοσιακό γραφείο ίσως χρειαστεί να πληρώσετε ένα ολόκληρο έτος εκ των προτέρων.
Μια άλλη ομοιότητα είναι ότι και οι δύο τρόποι ενοικίασης απαιτούν ειδοποίηση εγκατάλειψης. Αλλά και πάλι, αυτή η ειδοποίηση είναι πολύ πιο σύντομη για ευέλικτο χώρο εργασίας μέχρι και 4 εβδομάδες πριν αφήσετε τον χώρο.

Συμπερασματικά οι εταιρείες πρέπει να λάβουν μια παραδοσιακή μίσθωση όταν τα στελέχη της είναι σίγουρα για την τροχιά ανάπτυξής της και την παρουσία της στην αγορά. Με το σημαντικότερο, να μπορούν να αντέξουν οικονομικά ώστε να μπορέσουν να αντέξουν τη δαπάνη για μια παραδοσιακή μίσθωση.

Η επιλογή είναι δική σας.

Join The Discussion

Compare listings

Compare