Ενοικίαση χώρων εργασίας: Μήπως τα κλασσικά γραφεία δεν έχουν μέλλον;

ενοικίαση χώρων εργασίας

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η «σχέση» επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με την ενοικίαση χώρων εργασίας αλλάζει!

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε και το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα (Την περίοδο του Lockdown) – στέλνοντας όλους στο σπίτι για να κάνουν τη δουλειά τους – έχει αποδεκατίσει τα εμπόδια στην εργασία μακριά από το γραφείο.

Η εργασία από το σπίτι όμως – είναι η αποτελεσματικότερη απομακρυσμένη εργασία;

Μερικοί ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι εργάζονται με συνέπεια από το σπίτι έχοντας ένας ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγικότητας. Είναι όμως δυνατόν να συμβεί αυτό; Μπορούμε σε ένα σπίτι όπου ζει μία οικογένεια να συγκατοικήσει η προσωπική μας ζωή με την επαγγελματική; Δύσκολο.

Μέσα στην πανδημία όμως ο φόβος σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουμε ξαναζήσει κάτω υπό τέτοιες συνθήκες μας ανάγκασαν να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες εργασίας. Το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει συνήθεια. Φανταστείτε να χρειαστεί να μοιραστείτε το σαλόνι σας με τα παιδιά σας και την ώρα που εσείς εργάζεστε αυτά να απασχολούνται με τις σχολικές εργασίες τους.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η εργασία από το σπίτι δεν είναι και το ότι πιο ιδανικό μπορεί να συμβεί στην ζωή μας.

Μπορούμε να εργαστούμε από το σπίτι με κάποιο – μέτριο – επίπεδο αποτελεσματικότητας. Έχοντας πλέον την τεχνολογία με το μέρος μας η εξ αποστάσεως εργασία λειτουργεί καθώς:
Μπορούμε να «συναντηθούμε» χρησιμοποιώντας όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας (όπως zoom, skype κτλ.) Μπορούμε να μείνουμε συνδεδεμένοι με συναδέλφους μας καθώς μέσω cloud έχουμε πρόσβαση ταυτόχρονα στα ίδια αρχεία. Μπορούμε να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας. Μπορούμε να διαχειριστούμε τη δουλειά μας.

Μπορούμε, αλλά όχι όσο αποτελεσματικά φανταζόμαστε!

Και τώρα κάτι αλλάζει…

Πλέον όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις ίδιες τις εταιρίες αποτελεί μία λύση στη μείωση των παγίων εξόδων η στροφή προς τους ευέλικτους τρόπους εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να γλυτώσουν από μετακινήσεις σε αίθουσες συνεδριάσεων και καφετέριες για να κάνουν metting και events. Επίσης θα εξοικονομήσουν χρήματα που επενδύονται στην ακίνητη περιουσία και τη συντήρηση του μεγάλων εγκαταστάσεων.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση ζήτησης και προσφοράς ευέλικτων γραφείων – Λόγοι και Τάσεις

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς όμως να φύγουν από τη ζωή μας τα γραφεία εργασίας. Τα γραφεία εργασίας θα μείνουν αλλά με άλλον τρόπον. Οι αλλαγές που φέρνει το coworking space θα επηρεάζει προφανώς και την ενοικίαση χώρων εργασίας. Νέα συμβόλαια, νέες μεθόδους προώθησης, νέοι τρόποι οργάνωσης των εταιριών.

Η εργασία από το σπίτι προσφέρει μερικά θαυμάσια οφέλη – αποφυγή μετακινήσεων, θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και μεγαλύτερη επαγγελματική ζωή. Εν μέρει με βάση αυτά τα οφέλη, είναι πιθανό οι εταιρείες να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν κάποιο επίπεδο εργασίας από το σπίτι, αλλά οι καλύτερες στρατηγικές συνδυάζουν την εργασία σε ένα γραφείο και την εργασία από το σπίτι. Δεν είναι όλα ή τίποτα. Η τελική διαγραφή του γραφείου δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ο χώρος εργασίας προσφέρει κάθε είδους κρίσιμη αξία – και απλά δεν μπορεί – δεν πρέπει – να φύγει.

Είμαστε άνθρωποι και η ύπαρξή μας βασίζεται στην συνύπαρξή και την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και λαχταρούμε συνδέσεις με άλλους ανθρώπους.

Είμαστε εργαζόμενοι και ως εργαζόμενοι είμαστε θεμελιωδώς δημιουργικοί και θέλουμε να συνεισφέρουμε παραγωγικά στην εργασία μας. Επιπλέον, οι εταιρείες επιβιώνουν λόγω της ικανότητας προσαρμογής και απόκρισης τους στις εξελίξεις. Η εργασία όμως από το σπίτι δεν μπορεί να μας προσφέρει όλες τις ανέσεις τις οποίες χρειαζόμαστε ώστε να κάνουμε τις εταιρίες μας παραγωγικές και χρήσιμες για τους πελάτες τους!

Μήπως η λύση είναι στους ευέλικτους χώρους εργασίας; Εκεί όπου οργανωμένα σύνολα ατόμων μπορούν πλέον να λειτουργούν ως τμήματα επιχειρήσεων. Σκεφτείτε το πόσες εταιρίες θα μπορούσαν να οργανώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε τέτοιους χώρους γλιτώνοντας περιττά έξοδα.

Γιατί ο χώρος εργασίας είχε και θα έχει μια θέση στις επιχειρήσεις μας, στην κοινωνία μας, στις κοινότητες μας και στη ζωή μας – ένα μέρος που πρέπει να διατηρήσουμε.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα ενός ευέλικτου χώρου εργασίας προς ενοικίαση; Δείτε μερικούς από αυτούς και ανακαλύψτε μαζί μας τα οφέλη από την ενοικίαση χώρων εργασίας τέτοιους είδους.

Join The Discussion

Compare listings

Compare